Proces van Lelies

A&L Duin

Het proces van de lelies

De lelies worden gesneden op de juiste rijpte: Niet te rauw, maar ook niet te rijp. Een vakkundig kunstje, dat wordt uitgevoerd met een lang, zelfgemaakt snijmes.

Sterk en elegant

Achter de leliesnijders lopen een paar fitte aanpakkers die continue heen en weer lopen van de snijders naar de aanhangwagen.
bloemenveiling
personeel
bloemenkas
De laatste bak wordt in de aanhangwagen gezet om vervolgens naar de schuur te rijden en de gesneden lelis te gaan verwerken tot mooie bossen.
personeel
personeel tulpen
personeel

Met de hand worden er prachtige bossen lelies gemaakt die vervolgens over de bosband gaan.

Op de bosband worden ze gelijk van lengte gemaakt en ingebonden met elastiek.


Prachtige resultaten!!

personeel
veiling
bloemenveiling
De lelies worden in hoezen gedaan en vervolgens op een kar in een waterbak gezet.

Als de karren vol zijn worden ze klaargemaakt voor de veiling: De stickers met productinformatie worden geplakt en de karren worden nauwkeurig verpakt om de lelies zo netjes mogelijk aan te laten komen bij de klant!

Lelies PLanten

Het standaard beeld wat je ziet bij het planten van de lelies!

Twee mannen zitten (in een ogenschijnlijk oncomfortabele houding) op de plantmachine en planten de leliebollen. Daarachter loopt een man die de bedden bedekt met stro. Stro heeft de belangrijke functie om de grond vochtig en koel te houden.

Planters

Het ziet er misschien niet comfortabel uit, maar de mannen geven vaak genoeg aan dat ze dit werk ontspannend vinden.
personeel
personeel

De strodekker!

personeel
Met een freesmachine wordt de grond voorzien van een goede structuur waarin de leliebollen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Naast de buitenteelt hebben de mannen van A. & L. Duin ook lelieteelt in rolkassen. Door gebruik te maken van rolkassen hoeven zij niet elke keer op hetzelfde stukje grond te telen maar kunnen ze hierin afwisselen. Op de foto zie je hoe een krachtige Massey Ferguson de kas vooruit trekt over de opkomende lelies heen. Als de kas er eenmaal op staat zullen de lelies tot de oogst in de kas opgroeien.

Ook bij Fa. A. & L. Duin wordt er langzaam een transitie gemaakt naar meer biologische teelt. Op deze foto wordt de natuurlijke vijand van de bladluis ingezet om de bladluis te bestrijden. De bladluis kan voor enorm veel schade zorgen in het leliegewas.
personeel
tractor
voeding
Ha, de werkdag is weer begonnen. De ochtendzon breekt door de wolken en luidt het startsein voor een nieuwe dag vol bloemenpracht. ‘Mogguh’ (goedemorgen) zeggen de mannen allemaal tegen elkaar als zij ‘s ochtends aankomen bij de lelies.

De taakverdeling is helder. Drie vaardige mannen snijden zorgvuldig de delicate lelies, terwijl twee anderen deze kostbare bloemen aanpakken en naar de aanhangwagen brengen. Tijdens het werk worden de klokprijzen besproken – welke lelies deden het goed op de veiling, en welke hadden minder geluk? Tussen de bedrijven door worden de laatste nieuwtjes uit het vak, de maatschappij en de wereld gedeeld. Het gaat er gemoedelijk aan toe, bij de familie Duin.

Zodra alle bakken vol zijn, vertrekt de “lelie expres” richting de schuur. Daar worden de lelies omgetoverd tot prachtige bossen en klaar gemaakt voor transport naar de veiling. Dit proces herhaalt zich tot alle lelies voor de dag zijn gesneden en verwerkt.

Wanneer dit gedaan is gaan de vijf mannen ieder hun eigen weg, afhankelijk van de geplande werkzaamheden. Sommigen gaan bollen planten, anderen stro dekken, de kas verrollen, of het land gereedmaken voor de volgende planting.

Bij A. & L. Duin is de samenwerking als een goed geoliede machine. Woorden zijn nauwelijks nodig, want iedereen weet precies wat er van hen wordt verwacht. Het is een plek waar vakmanschap en passie voor bloemen samensmelten tot een prachtig schouwspel van kleur en geur.